Ludens Quaerens

Subtitel hier indien gewenst

Meer

Zomercursus: meedenken met Thomas van Aquino

Nadenken over het christelijk geloof. Wat geloven we eigenlijk, en waarom, en hoe werkt het? Die vragen boeien je, je denkt er wel eens over na, misschien lees je soms over, als het opkomt heb je er goede gesprekken over met vrienden of vriendinnen, maar je kan ook niet zeggen dat je echt diep in die vragen bent doorgedrongen, zo diep als je zou willen. Deze zomercursus is precies daarvoor bedoeld. Een levendige groep deelnemers, een mooie omgeving, een bevlogen docent, een van de grootste theologen uit de christelijke traditie, samengekomen om een weeklang met toewijding en plezier na te denken over de grote vragen over de mens, over God en over de wereld om ons heen.

Waar en wanneer?

Van zondagavond 28 juni t/m zondagochtend 5 juli. Het gastenhuis van het Heiligdom OLV ter Nood te Heiloo, Noord-Holland

Voor wie?

Studenten en recent afgestudeerden. Het begint ermee dat je zin hebt om aan het denken gezet te worden over de grote vragen over mens, God en wereld. Daarnaast wil je je bij het nadenken over die vragen laten helpen door Thomas van Aquino, een van de grootste figuren uit de christelijke intellectuele traditie, en door de docent, die zelf gelovig en praktiserend christen is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maximale aantal deelnemers is 14.

Docent?

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens. Hij heeft een brede ervaring in het lesgeven over filosofie, theologie en literatuur. Zijn studenten merken op: Het meest opvallend aan zijn stijl van lesgeven is dat hij echt geniet van het nadenken over de vragen die in de les centraal staan.

Wat gaan we doen?

De ochtenden zullen gevuld zijn met colleges over het denken van Thomas van Aquino: hoe pakte hij de grote vragen aan en wat kunnen we daarvan leren? De invulling van de middagen en avonden is gevarieerd:
  • Verschillende interessante gastsprekers
  • Een excursie naar de duinen
  • Een inspirerende film die aansluit bij de lessen
  • Vrije tijd om te sporten, verder te filosoferen, uit te rusten
Voor degenen die dat willen zal er elke dag gelegenheid zijn om te bidden en de Heilige Mis bij te wonen.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de cursus lezen de deelnemers zo’n 50 pagina’s van en over Thomas van Aquino. Zodra je geselecteerd bent om deel te nemen aan de cursus krijg je dit toegestuurd.

Kosten?

De eigen bijdrage voor deelnemers bedraagt € 545,-. Dat is inclusief overnachting, drie maaltijden per dag en lesmateriaal. Ludens Quaerens zoekt fondsen om beurzen te kunnen uitreiken aan deelnemers voor wie de eigen bijdrage een reële belemmering is. Dus als je graag wil meedoen, maar de bijdrage is een reële belemmering, dan kun je dat aangeven bij je aanmelding. Ludens Quaerens heeft geen winstoogmerk en wordt gedragen door vrijwilligers.

Aanmelding en selectie

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@ldqs.nl, met daarin je naam, geboortedatum, contactgegevens, studierichting en een motivatie van max. 300 woorden.
Na aanmelding krijg je bericht. De volgende stap is een (telefonisch) gesprek over je motivatie om mee te doen. Na dat gesprek krijg je te horen of je geselecteerd bent om deel te nemen aan de zomercursus.

Uiterlijke datum van aanmelding: 30 april 2020

Over Ludens QuaerensDe naam?

Allereerst de uitspraak: Luudens Kweerens. Dat is Latijn voor ‘Spelend’ ‘Zoekend/Vragend’. De naam wil uitdrukken wat de essentie is van het onderwijs van LQ. Samen vreugde beleven aan het zoeken naar antwoorden op de grote vragen.

Wat is LQ?

Een instituut voor intellectuele ontwikkeling in een katholieke geest.

Hoe is het ontstaan?

LQ is opgericht door een vijftal mensen: Niko Schonebaum, Pauline Buirma, Jan-Willem van Ittersum, Maurits Potappel en Gerben Schonebaum.
Zij vonden elkaar in het verlangen om meer mensen te laten delen in de vreugde die zij zelf ervaren in het meedenken met de christelijke intellectuele traditie over de grote vragen over de mens, over God en over de wereld om ons heen.

Vragen en contact

E-mail: info@ldqs.nl
Telefoon: 06 407 31 674